Anna Castelli Ferrieri, 1918 – 2006

Anna Castelli Ferrieri

italiensk arkitekt och industridesigner med förkärlek till materialet plast. Grundade designföretaget Kartell tillsammans med sin make Giulio Castelli (italiensk industriman och ingenjör)

Anna Castelli var en av de första kvinnorna som tog examen på Milano Polytechnic Institute. Hennes inriktning var arkitektur.

Anna tillhörde gruppen av italienska designers, som under efterkrigstiden använde sig av nya teknologier och material. Andra kända samtida italienska designers var t ex Pier och Achille Castiglioni, Gae Aulenti, Ettore Sottsass och Joe Cesare Colombo (inte att förväxla med maffiabossen Joseph Colombo!). Annas favoritmaterial var plast.

En av Annas närmaste kollegor var Franco Albini, en italiensk arkitekt, designer och universitetslärare i design.

År 1949 bildade Anna och hennes man Giulio det välkända designföretaget Kartell tillsammans. Kartell är vida känt, framför allt för möbler, belysning och inredning i plast.

Annas mest kända alster är den staplingsbara förvaringsmodulen Componibili, som togs i produktion 1969. Den runda formen och den enkla designen är utmärkande för Componibili som blivit en populär designklassiker.

Varumärke för Anna Castelli Ferrieris produkter är Kartell.

Källor: New York Times, wikipedia

Föredrar du att handla online? Sök på Anna Castelli Ferrieri, så får du tips om var du kan handla hennes verk online.

 

 

Anna Castelli Ferrieri: 1918 – 2006

– italiensk arkitekt och industridesigner