Poul Kjærholm, 1929 – 1980

Poul Kjærholm

Dansk möbelarkitekt. Formgivaren bakom den kända PK22-fåtöljen.

Poul Kjærholm tillhör gänget av danska formgivare som med sina alster har bidragit stort till den danska designhistorien. Han utbildade sig först till snickare, varefter han tog examen vid Kunsthåndværkerskolen i Köpenhamn. Där hade han bl a  två andra kända formgivare som lärare; Hans J. Wegner och Jørn Utzon. Kjærholm fick mycket inspiration av dessa herrar och arbetade sedermera även själv som lärare och professor på Kunstakademiets Møbelskole.

Kjærholm föredrog den minimalistiska stilen och arbetade helst med material som stål, glas och läder. Han blev en av representanterna för modernismen och fick en central roll inom både den danska och den internationella möbeldesignsektorn.

Kjell Kjærholm arbetade under en kort period hos Fritz Hansen. Det var då han formgav designklassikern PK22, en fåtölj som blivit en genuin ikon inom klassisk möbeldesign. Stolen visades första gången upp på Triennale i Milano år 1957 och rönte så stort intresse, att den vann Grand Prix, som var ett av de mest prestigefyllda priserna. Stolen blev Kjærholms genombrott.

Poul Kjærholm fortsatte att designa möbler i minimalistisk stil och blev genom sitt enkla formspråk en mycket populär och väletablerad formgivare. Hans design lever kvar än idag och säljs världen över i butiker som erbjuder exklusiva möbler som formgivits av de stora, kända mästarna.

Poul Kjærholm fick flera stora priser för sin formgivning under sin levnad. År 2006 sattes en stor utställning om honom upp på det danska konstmuséet Louisiana, 26 år efter formgivarens död.

 

Kända alster av Poul Kjærholm, ett urval:

-PK20, PK22, PK 25 fåtöljer. Varumärke: Fritz Hansen
-PK24 liggfåtöljer
-PK51, PK52, PK54, PK55, PK58, PK61, PK61A, PK62, PK63, PK63A, PK65 bord
-PK52A skrivbord
-PK31, 3-sitssoffa, PK 31 fåtölj, PK31 2-sitssoffa
-PK71 sidobord
-PK80 dagbädd
-PK33, PK91 pall
-PK91 klappstol
-PK8, PK9 stol
-PK11 karmstol
-PK1 rotting stol

 

Varumärke för Kjærholms designklassiker är Fritz Hansen

 

Poul Kjærholms designikoner finns att köpa hos:

 

Källor: Wikipedia

TIPS:
Tycker du om att läsa böcker
om kända formgivare och deras alster?

Hos Adlibris finns det ett par
intressanta böcker om Poul Kjærholm och hans formgivningar
.

 

Poul Kjærholm, 1929 – 1980

– dansk möbelarkitekt