Kay Bojesen, 1886 – 1958

Kay Bojesen

Dansk designer och silversmed

Den 15 augusti 1886 föddes Kay Bojesen i Köpenhamn. Till en början var han inställd på att bli specerihandlare, men så småningom kom han på andra tankar. 1906 började Bojesen arbeta för en annan välkänd dansk formgivare, Georg Jensen, och beslöt sig för att arbeta med design istället.

Lärlingstiden hos Jensen varade i fyra år. Kort därefter blev Kay Bojesen en av de första danska formgivarna att fascineras av funktionalismen, ett designspråk som lägger emfas vid funktionalitet. Han var en av initiativtagarna bakom ”Den Permanente”, en butik i Köpenhamn som under flera decennier var centrum i den danska designvärlden.

För Kay Bojesen blev 1919 en nystart i livet. Då han gifte sig och fick sonen Otto förändrades inte bara familjelivet, utan även det designspråk han använde i sitt arbete. Bojesen blev fascinerad av barn och träleksaker som påminde honom om de figurer hans far snidat till honom under uppväxten. Fadern, en förläggare vid namn Ernst, hade alltid uppmuntrat honom till fantasi och uppfinningsrikedom.

1922 började Kay Bojesen designa sina första träleksaker, ofta runt 20 cm stora och med rörliga armar och ben. Hans inställning var att design ska vara mjuk och kännas bra i handen, därav de runda former som hans träfigurer fått. Bojesen ville inte skapa realistiska djurmodeller med mycket detaljer. Istället ville han göra fanasifulla tolkningar som var enkla, hållbara och lekfulla. Några av sina mest välkända skapelser formgav han under 1930-talet och framåt.

Några av Kay Bojesens mest kända designklassiker:

–  Apa
– Lovebirds
– Sångfågel
– Sjöpapegoja
– Sparvar på pinne
– Bilar
– Brevbärare
– Politimand
– Björn
– Kanin

Källor: kaybojesen-denmark.se, Wikipedia

Kay Bojesens designklassiker hittar du i följande butiker:

Northmans

Kay Bojesen: 1886 – 1958

– Dansk designer och formgivare