Eileen Gray, 1878 – 1976

Eileen Gray

Arkitekt, formgivare, konstnär och inredningsarkitekt från Irland.

Eileen Gray växte upp på Irland och i London. Som tjugoåring började hon studera måleri vid School of Fine Art, London. Därefter flyttade hon till Paris för att utveckla sitt intresse för måleri.

Gray pendlade under flera år mellan Paris, Irland och London. År 1905 återvände hon till Paris, som kom att bli hennes hem under en stor del av hennes liv.

Under första världskriget tillbringade Eileen Gray också en period i London. Där väcktes hennes intresse för inredningsarkitektur. När hon senare återvände till Paris öppnade hon ett galleri och en egen firma som erbjöd inredningstjänster. Under denna period lärde hon bl a känna en berömd schweizisk-fransk arkitekt, konstnär och författare, nämligen Le Corbusier. Vi kan se att det finns drag av Le Corbusier i Eileens möbler. Eller är det kanske tvärtom, att det finns drag av Eileen Grays konst i Le Corbusiers alster? Intressant fråga – det var tyvärr inte så många kvinnliga konstnärer som blev lika framgångsrika och kända som deras manliga kollegor. Orättvist, javisst! Hur som helst sägs det att Eileen Gray tillhörde en av de fåtal kvinnliga formgivare som är omnämnd bland de mest framgångsrika formgivarna under 1900-talet.

Eileen Gray ritade också hus, t ex ett hus i Roquebrune-Cap-Martin, Frankrike, och ett hus i spanska Castellar dela Frontera.

De mest berömda möblerna som designats av Eileen Gray är fåtöljerna Bibendum och Bonaparte, Roquebrune-stolen och det justerbara bordet ”Adjustable Table E 1027”.

Ett urval av Eileen Grays berömda formgivningar:

Villa E-1027 i Roquebrune-Cap-Martin på franska Rivieran
Den här villan inreddes av Eileen själv, vilket blev början på hennes karriär som formgivare. Hon designade bl a den berömda Bibendumfåtöljen och glas-sidobordet E-1027.

Eileen Gray var också engagerad i Bauhausskolan, en skola för formgivning, arkitektur och konsthantverk i Tyskland under perioden 1919 – 1933. Bauhaus nämns ofta som föregångaren till funktionalismen.

Ett urval av Eileen Grays populära designmöbler/lampor:

Adjustable Table E 1027. Varumärke: ClassiCon
Fåtölj Bibendum. Varumärke: ClassiCon
Day Bed. Varumärke: ClassiCon
Den exklusiva soffan Monte Carlo. Varumärke: ClassiCon
Fåtöljen Bonaparte. Varumärke: ClassiCon
Stolen Roquebrune. Varumärke: ClassiCon
Occasional Table Round. Varumärke ClassiCon
Golvlampan Tube Light. Varumärke ClassiCon

 

Eileen Grays designklassiker finns att köpa online hos:

 

Källor: wikipedia

TIPS:
Tycker du om att läsa böcker
om kända formgivare och deras alster?

Hos Adlibris finns det flera trevliga böcker om
Eileen Gray och hennes formgivningar
.

 

Eileen Gray: 1878 – 1976

– irländsk arkitekt, formgivare, konstnär och inredningsarkitekt