Jonas Bohlin, född 1953

Jonas Bohlin

Svensk designer, möbelformgivare och inredningsarkitekt.

Jonas Bohlin utbildade sig först till byggnadsingenjör, varpå han läste vidare till inredningsarkitekt på Konstfack. Där gjorde han ett mycket uppmärksammat examensarbete genom formgivningen av karmstolen Concrete. En stol i stål och betong. Stolen ställdes ut på Möbelmässan i Stockholm, vilket banade iväg för Bohlins framgångar i designbranschen. Det var inte alla som förstod sig på den här stolen, då den inte riktigt matchade den svenska funktionalismens idéer. Stolen sällar sig idag till de moderna designklassikerna och har blivit ett genuint kultobjekt. Citat från Bohlin själv: ”Jag har aldrig skapat för att ingjuta känslor, jag skapar för att jag är genuint intresserad”.

I sin karriär har Bohlin formgivit möbler, belysning, glas, textil, konstföremål och installationer. Hans alster finns representerade hos flera kända varumärken; Asplund, Gemla, Klong, Källemo, Örsjö Belysning, Rörstrand.

Bohlin arbetade några år som professor i möbeldesign på Konstfack och grundade sedermera Beckmans designavdelning.

1994 genomförde Bohlin ett uppmärksammat projekt; han rodde ända till Paris med sin båt Liv tillsammans med flera vänner. Resan inspirerade honom till den populära LIV-kollektionen (en lampa som kan associeras till en balettklänning i tyll samt stolar och bord).

Jonas Bohlin formgav år 2010 hållplatsskydden för innerstadsspårvagnslinjen som planerades mellan nordvästra Kungsholmen och Ropsten i Stockholm. Han har också varit med att formge restaurang Luzette på Stockhoms Central, ett arbete som resulterade i att restaurangen o. Bohlin fick priset ”Guldstolen” av Sveriges Arkitekter år 2016.

Kända alster som formgivits av Jonas Bohlin – ett urval:

Lampserierna Star, Kvist, Norrsken, Galax, Karamell, Atom, Cirkus. Varumärke: Örsjö Belysning
Concrete, karmstol. Varumärke: Källemo
Salvia bestickset. Varumärke: Klong
Corona porslinsservis. Varumärke: Rörstrand
Liv taklampor, stolar, bord. Varumärke: Klong
Förvaringsskåp, hyllor, byråer i serien ”Snö”. Varumärke: Asplund
Stolarna Vilda och Slinga. Varumärke: Gemla
Piruett barpall. Varumärke: Gemla

+ mycket mer!

Jonas Bohlins designklassiker finns att köpa i följande onlinebutiker (sök på Jonas Bohlin, Klong, Rörstrand, Asplund, Gemla eller Källemo i resp. butik för att hitta rätt):

Solhem Inredning

 

Källor: Wikipedia, Solhem Inredning, Örsjö Belysning, Klong.se, hotellorestaurang.se

 

Jonas Bohlin, född 1953

– svensk designer, möbelformgivare och inredningsarkitekt